Gazeta Miechowic

            

                                                            Jadłospis z banku żywności

W Bytomiu ponad 6 tysięcy osób korzysta ze wsparcia banku żywności. Paczki, które otrzymują najbardziej potrzebujący bytomianie, składają się z trzynastu produktów. W najbliższą środę /7 października/ rozpoczną się warsztaty dietetyczne i kulinarne adresowane do osób, które korzystają z tej formy pomocy.

Trzygodzinne warsztaty podzielone zostaną na kilka bloków tematycznych. Uczestnicy zajęć będą mogli dowiedzieć się m.in. jak prawidłowo skomponować jadłospis czy zaplanować i przechowywać posiłki W części poświęconej gotowaniu zainteresowani otrzymają praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania posiłków z produktów sezonowych oraz tych, które otrzymują w ramach pomocy żywnościowej. Spotkanie będzie także dobrą okazją do wymiany doświadczeń i pomysłów na smaczne i pożywne jedzenie - mówi Stanisław Rosół, dyrektor PCK o/Bytom.

W ramach realizowanego od połowy maja 2015 r. Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, beneficjenci spełniający kryteria dochodowe oraz te wynikające z ustawy o pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł dla osoby w rodzinie),otrzymują paczki złożone z 13 artykułów. Są w nich takie produkty jak np. makaron, ryż, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, mleko, cukier, olej, dżem czy ser. Łącznie na osobę przypada miesięcznie 6 kg produktów.

Prócz wsparcia żywnościowego, bytomski Oddział Rejonowy PCK, będzie realizować cykliczne działania przy współpracy Śląskiego Banku Żywności w Chorzowie. Złożą się na nie m.in. warsztaty efektywnego poszukiwania pracy, a w tym m. in. pomoc w przygotowaniu dokumentów aplikacyjnych – mówi Stanisław Rosół.

Dwudniowe warsztaty rozpoczną się 7 października b.r. o 15.30 w Szkole Podstawowej nr 51 z Oddziałami Integracyjnymi w Bytomiu, przy ul. Łużyckiej 12a. W tym dniu uczestnicy dowiedzą się jak żywić się adekwatnie do wieku oraz jak nie marnować jedzenia.

W drugim dniu /8 października/, uczestnicy będą mogli skorzystać z dobrych praktyk związanych z planowaniem posiłków oraz poznają produkty bogate w składniki odżywcze w rozsądnych cenach.

Warsztaty realizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2015.

Program potrwa do końca lutego 2016 r.