Jadłospis z banku żywności
W Bytomiu ponad 6 tysięcy osób korzysta ze wsparcia banku żywności. Paczki,
które otrzymują najbardziej potrzebujący bytomianie, składają się z trzynastu
produktów. W najbliższą środę /7 października/ rozpoczną się warsztaty
dietetyczne i kulinarne adresowane do osób, które korzystają z tej formy pomocy.
Trzygodzinne warsztaty podzielone zostaną na kilka bloków tematycznych.
Uczestnicy zajęć będą mogli dowiedzieć się m.in. jak prawidłowo skomponować
jadłospis czy zaplanować i przechowywać posiłki W części poświęconej gotowaniu
zainteresowani otrzymają praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania posiłków
z produktów sezonowych oraz tych, które otrzymują w ramach pomocy żywnościowej.
Spotkanie będzie także dobrą okazją do wymiany doświadczeń i pomysłów na smaczne
i pożywne jedzenie - mówi Stanisław Rosół, dyrektor PCK o/Bytom.
W ramach realizowanego od połowy maja 2015 r. Programu Operacyjnego Pomoc
Żywnościowa, beneficjenci spełniający kryteria dochodowe oraz te wynikające z
ustawy o pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł
dla osoby w rodzinie),otrzymują paczki złożone z 13 artykułów. Są w nich takie
produkty jak np. makaron, ryż, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, mleko,
cukier, olej, dżem czy ser. Łącznie na osobę przypada miesięcznie 6 kg
produktów.
Prócz wsparcia żywnościowego, bytomski Oddział Rejonowy PCK, będzie realizować
cykliczne działania przy współpracy Śląskiego Banku Żywności w Chorzowie. Złożą
się na nie m.in. warsztaty efektywnego poszukiwania pracy, a w tym m. in. pomoc
w przygotowaniu dokumentów aplikacyjnych – mówi Stanisław Rosół.
Dwudniowe warsztaty rozpoczną się 7 października b.r. o 15.30 w Szkole
Podstawowej nr 51 z Oddziałami Integracyjnymi w Bytomiu, przy ul. Łużyckiej 12a.
W tym dniu uczestnicy dowiedzą się jak żywić się adekwatnie do wieku oraz jak
nie marnować jedzenia.
W drugim dniu /8 października/, uczestnicy będą mogli skorzystać z dobrych
praktyk związanych z planowaniem posiłków oraz poznają produkty bogate w
składniki odżywcze w rozsądnych cenach.
Warsztaty realizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej
Potrzebującym – Podprogram 2015.
Program potrwa do końca lutego 2016 r.